Rujan 2022

Bazilika

Prangl je delikatnim potezima podržao opsežnu obnovu najveće crkve u Mađarskoj, katedrale u Esztergomu.
Država:Mađarska
Mjesto:Esztergom
Razdoblje:19–22.09.2022.
Nadzornik:László Mészáros

Naše rješenje

Podizanje kupole

Katedrala Esztergom, 100 metara visoka neoklasična katedrala, nalazi se na najvišoj točki grada. S površinom od 5660 četvornih metara najveća je crkva u Mađarskoj i jedna od najvećih bazilika u Europi. Sada se veličanstvena crkva pažljivo obnavlja; posao napreduje. Važna faza je kompletna unutarnja i vanjska obnova južnog tornja. Da bi se najveće od tri ovdje smještena zvona moglo obnoviti - a da se pritom ne uništi zid tornja - trebalo je skinuti kupolu s tornja i ukloniti cijelu krovnu konstrukciju.

Teleskopska dizalica nosivosti 250 tona

Teleskopska dizalica nosivosti 250 tona pokazala se kao najučinkovitije rješenje u ovom slučaju. Iako bi i manja dizalica sa produžetkom bila dovoljna za podizanje tereta, gust raspored nije dopuštao montažu produžetka. Veća teleskopska dizalica uspjela je izvršiti sva dizanja sa svojom glavnim kranom od 72 metra (protuteža 47,5 tona). Kao prvi korak u opsežnim radovima na podizanju, pažljivo je podignuta kupola čija je najviša točka s križem na visini od 60 metara. Postavljena je na mjesto uz baziliku, gdje se također obavlja restauracija.

Skidanje zvona

Sljedećih nekoliko dizalica poslužilo je za rušenje i uklanjanje stropa nad zvonima. Na redu je bilo veliko zvono promjera gotovo 2,2 metra i težine cca 6 tona. Izvučen je zajedno s nosačem teškim oko 1,3 tone. Uslijedilo je drugo zvono teško oko 300 kilograma i promjera 0,8 metara. Prilikom naknadnog iskapanja zvonika bilo je važno da se on izvadi u što većim cjelinama. Razbijena je na dva dijela, svaki težak 5,5 i 6 tona, te su izvučeni pojedinačno.

Uspješna izvedba

Dizalica je također postupno uklanjala elemente stropa od hrastovih greda ispod, koji su bili teški 1,1 tonu. Na samom kraju otkopana je cijela stropna konstrukcija. Sva dizanja protekla su bez incidenata. Promjena položaja dizalice na dijelu ploče tunela zahtijevala je posebnu pozornost Prangl tima. Kako bi se ispoštovala statika, ovdje je korišten poseban most. Ništa nije smetalo nastavku radova. Kompletna obnova katedrale trebala bi biti gotova do proljeća 2024. godine.Izazov s neba!
László MészárosSlužba za korisnike /prodaja

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.