Studeni 2021

Božićno drvce

I ove godine je tvrtka Prangl prevezla božićno drvce na bečki Rathausplatz gdje smo ga potom i postavili – kao i obično
Država:Austrija
Mjesto:Beč
Razdoblje:28.10.2021 – 03.11.2021
Nadzornik:Ewald Samer
Christoph Farkas

Izazov

Sječa – transport – postavljanje


130 godina stara i 30 metara visoka smreka svečano je osvijetljena 13. studenog 2021. godine. Još od 1959. godine postoji tradicija da najvažnije božićno drvce svake godine potječe iz druge austrijske savezne države. Osim toga, već je običaj da božićno drvce postavlja tvrtka Prangl.

 

Naše rješenje

Sječa božićnog drvca

Ovogodišnje božićno drvce dolazi iz okruga Mattersburg. „Bečko božićno drvce oduvijek je bilo simbol zajedništva i solidarnosti. Ove godine, povodom 100. obljetnice Gradišća, simbolizira pripadnost 'najmlađe savezne države' Austrije“, naglasio je bečki gradonačelnik Ludwig prilikom dostave drvca. No prije nego što je smreka krenula na put, morala je biti posječena u šumi općine Wiesen i utovarena na specijalni prijevoz teleskopskom dizalicom s nosivošću od 100 tona i specijalnom dizalicom s nosivošću od 55 tona tvrtke Prangl.. 

Prijevoz božićnog drvca

Zbog raspoloživog prostora na mjestu siječnje uporaba dvije pokretne dizalice činila se nužnom, budući da su šumski putevi i parking za dizalice bili toliko skučeni da se do tamo nije bilo moguće dovesti s većom opremom. Božićno drvce široko 5,5 metara i teško od prilike 10 tona na put smo poslali s 3-osovinskim tegljačem i teleskopskom niskopodnom prikolicom. Ali to nije sve: Također je trebalo pronaći zaštićeni prostor za privremeno skladištenje. Na kraju smo se odlučili za privremeno skladištenje u novom sjedištu vrtke Prangl u bečkom Liesingu.

Postavljanje božićnog drvca

Nakon jedne noći i jednog dana u prostorijama „žute“ tvrtke, smreka je u noćnim satima konačno odvezena na Bečki Rathausplatz (Trg gradske vijećnice). Ujutro smo obavili posljednji čin ovog projekta: podizanje ponosne smreke. I u našem glavnom gradu bile su potrebne dvije mobilne dizalice. U tandemskom podizanju s dvije teleskopske dizalice s nosivošću 60 tona i ovaj smo put u predviđeni podni otvor postavili božićno drvce s milimetarskom preciznošću. Ovaj predbožićni spektakl još jednom je pokazao kako glatko mogu funkcionirati logistički projekti ako se koristi Pranglov koncept „sve iz jedne ruke“.

Dolazim iz tamošnje šume, zahvaljujući Pranglu.
Christopher FarkasSlužba za korisnike/prodaja

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.