Prosinac 2016

Brda Ellwanger

Oprema tvrtke Prangl se nije pokazala najboljom samo u planinama nego i u šumi.
Država:Njemačka
Mjesto:Baden-Würrtemberg
Razdoblje:rujan 2016. – siječanj 2016. godine
Nadzornik:Jürgen Kirschner

Izazov

Izgradnja vjetroelektrane uz podršku tvrtke Prangl

U Baden-Württembergu, u neposrednoj blizini autoceste A7, trenutno se, uz podršku tvrtke Prangl, postavlja vjetropark s desetak vjetroturbina, svaka s visinom od 149 metara i promjerom rotora od 115 metara. Nazivna snaga takvog postrojenja je 3 megavate. S deset takvih vjetroturbina godišnje će se ekološkom strujom opskrbljivati više od 16.000 kućanstava.

Naše rješenje

Zvijezde: dizalice na gusjenicama od 600 tona i 650 tona

Stručnjaci tvrtke Prangl na licu mjesta podijelili su se u dvije ekipe koje su upravljale velike dizalice i koje su bile odgovorne za pravilno postavljanje vjetroturbina. U uporabi su dvije dizalice sa gusjenicama najnovije generacije, jedna od 600 tona, a druga od 650 tona. Svakoj ekipi pored toga pomaže i jedna pomoćna dizalica od 200 tona i teleskopski viličar od 6 tona. Kod nekoliko postrojenja pored toga u pomoć je priskočila još 80 tonska teleskopska dizalica na gusjenicama. Običajna teleskopska dizalica tu bi naletjela na krajnje granice svojih sposobnosti.

Komponente s pojedinačnom težinom do 65 tona

Kod svake vjetroturbine trebalo je podignuti dva čelična elementa s težinom od 55 tona. Najteže komponente predstavljaju dva kućišta motora od kojih svaki teži po 64 tona i po dvije glavine koje teže 65 tona. Budući da se vjetroelektrana nalazi u brdovitom šumskom području, prostor je prilično skučen - postavljanje i demontaža velikih dizalica predstavlja izazov. U kratkom roku trebalo je posjeći nekoliko stabala, što je učinjeno u koordinaciji s lokalnim operaterima, jer u suprotnom postavljanje vjetroturbina ne bi bilo moguće.

Unatoč drveću, vidio sam vjetroturbine. Usred šume, s vrlo malo prostora i neravnim terenom, uspješno smo proveli projekt.
Jürgen KirschnerVoditelj specijalnih međunarodnih prijevoza

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.