Studeni 2017

Božićno Drvce

Tvrtka Prangl svake godine podiže božićno drvce na trgu ispred bečke gradske vijećnice (Rathausplatz).
Država:Austrija
Mjesto:Beč
Razdoblje:studeni 2017.
Nadzornik:Ernst Finker

Izazov

Božićno drvce na bečkom Rathausplatzu

U odabiru božićnog drvca za bečki Rathausplatz presudile su prije svega njegova ljepota i visina, ali i mogućnost prijevoza. Još od 1959. godine postoji tradicija da najvažnije božićno drvce svake godine potječe iz druge austrijske savezne države. Osim toga, postala je već tradicija da božićno drvce postavlja tvrtka Prangl.

Naše rješenje

Tandemsko podizanje s teleskopskim dizalicama koje teže 55 tona sprječava oštećenja

Ove godine božićno drvce potječe iz Vorarlberga. 25 metara visoka smreka teži oko 7 tona, a kod panja ima promjer od čak 60 centimetara. Kako pri podizanju s kamiona i okretanju drvca ne bi došlo do oštećenja, podizanje se uvijek obavlja u tandemu dviju dizalica. Nakon pažljive koordinacije između obaju operatora teleskopskih dizalica, od kojih svaka teži po 55 tona, smreka je postavljena u pravi položaj. Kako bi božićno drvce stajalo sasvim sigurno, u zemlju je zakopano čak dva i pol metra njegova debla.

Pričvršćivanje osvjetljenja pomoću radne platforme na kamionu s 35 metara radne visine

Nakon točnog postavljanja božićnog drvca, upotrijebili smo još radnu platformu visine 35 metara, koja se nalazi na kamionu. S pomoću platforme nismo samo otkačili kuke kojima je s pomoću dizalica smreka podignuta, nego smo i namjestili rasvjetu. Svečano osvjetljenje drvca iz Vorarlberga uslijedilo je na trgu ispred gradske vijećnice 18. studenoga 2017. povodom početka bečkog Božića iz snova.

Postala je već tradicija da božićno drvce ispred bečke gradske vijećnice postavlja tvrtka Prangl.
Ernst FinkerTehnički pregled

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.