Rujan 2015

Medaustron

Tvrtka je Prangl podizala magnet za ubrzivač čestica u centru za rak u Wiener Neustadtu.
Država:Austrija
Mjesto:Wr. Neustadt
Razdoblje:kolovoz 2015. – rujan 2015. godine
Nadzornik:Klaus Obertscheider

Izazov

Podizanje vrijednog magneta od 120 tona

Gotovo 200 milijuna eura uložit će se u terapijski i istraživački centar MedAustron u Wiener Neustadtu. Podrazumijeva se da se prilikom dizanja magneta od 120 tona ništa ne prepušta slučaju. Iz tog su razloga stručnjake iz tvrtke Prangl vrlo rano pitali za savjet.

Naše rješenje

Inovativna terapija zračenjem

Prvi bolesnici s rakom trebali bi se liječiti već sredinom 2016. godine. Potpuni rad trebao bi započeti 2020. godine. Partner centra je europska organizacija za nuklearna istraživanja u Cernu sa sjedištem u Ženevi. Širom svijeta postoje samo tri sustava usporediva s MedAustronom. Cilj je ponuditi inovativan oblik zračenja, takozvanu ionsku terapiju. Zračenje tkiva koji okružuju tumor može se izvoditi niskim zračenjem s ionima.

Suradnja posebnih dizalica, dizalica na gusjenicama i teleskopskih dizalica

Stručnjaci iz tvrtke Prangl razvili su koncept ovog osjetljivog zadatka koji se sastojao od nekoliko faza. Kako bi se pojedinačni isporučeni dijelovi mogli sastaviti na suhom, postavljen je šator na otvorenom. Posebna dizalica koja teži 55 tona podupirala je sastavljanje magneta, za što je izrađen poseban okvir za montažu. S dizalicom na gusjenicama koja teži 600 tona i teleskopskom dizalicom koja teži 250 tona, sastavljeni magnet konačno je zakrenut za 90 stupnjeva. Ukupna težina magneta i okvira bila je golemih 131 tonu.

Precizan rad s teškašem

Posebno nezgodno je bilo podizanje magneta kroz posebno izrađeni krovni otvor. Dizalica na gusjenicama koja teži 600 tona nije samo podigla 120-tonski magnet, već je s milimetarskom preciznošću i postavila u zgradu. Iz sigurnosnih i vremenskih razloga, otvor na krovu morao se ponovno zatvoriti na kraju svakog radnog dana. Zbog dosega od 42 metra, velika dizalica bila je opremljena s 440 tona protuutega i tako je imala ukupnu težinu od 825 tona. Zahvaljujući dobroj pripremi i preciznoj provedbi ovog prilagođenog koncepta montaže, svi su radovi završeni u predviđenom roku.

Od početka je bilo značajno pokazati stručnost i napraviti sigurne studije. Onda je išlo samo od sebe.
Klaus ObertscheiderProdaja / savjetovanje

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.