Ožujak 2023

Prijevoz ventilatora

Prangl je dobio zadatak za prijevoz industrijskog ventilatora iz Tiszakecske (Mađarska) do dunavske luke Krems.
Država:Mađarska – Austrija
Mjesto:Tiszakecske – Krems
Razdoblje:07.02.2023 – 08.02.2023
Nadzornik:Jochen Schmidt

Izazov

Izuzetno široki teški transport

Ventilator za izgradnju postrojenja trebao je biti transportiran iz mađarske proizvodne tvornice u luku Krems an der Donau. Obično bi brod unutarnje plovidbe bio potreban za poduzimanje složenog transportnog lanca jer se na prvi pogled kontinuirani cestovni prijevoz činio neizvedivim zbog širine - impresivnih 6,13 metara.

Naše rješenje

Cestovno, a ne plovilo unutarnjih plovnih putova

Ne bi to bio Prangl da za kupca nije implementiran najbolji i istovremeno najekonomičniji koncept: Usprkos svim izazovima, tim stručnjaka osmislio je izvedivo cestovno rješenje za industrijski ventilator (dimenzija 6,13 x 6,13 x 0,40 metara i težine 4000 kilograma), na temelju vrlo detaljnog planiranja prijevoza i pedantnog istraživanja rute. Također je bilo potrebno utvrditi točan vremenski raspored kako ne bi došlo do zastoja preostalog cestovnog prometa. Zbog transportne širine izvedba je zahtijevala više od dvije trake.

3-osovinska plato prikolica

Kod ekstremnih transportnih širina važno je koristiti transportnu opremu koja je što pokretnija i fleksibilnija. U ovom slučaju, 3-osovinski tegljač s 3-osovinskom platformskom poluprikolicom s hidrauličkim upravljanjem bio je savršen izbor. Mala transportna duljina u kombinaciji s vrlo dobrom sposobnošću skretanja omogućila je svladavanje svih uskih prostora. Visina utovara prikolice od 1,6 metara također je velika prednost jer se prepreke poput zaštitne ograde mogu prebaciti. Uključujući ventilator, rezultat je bio transportni vlak dug 17,5 metara.

Maksimalna koncentracija

I tako je izuzetno širok, 4 metra visok teški prijevoz prošao put od Tiszakecske do Kremsa tijekom noći. To je značilo maksimalnu koncentraciju za vozača, jer čak i mali pokret upravljača u uskim prostorima može dovesti do oštećenja tereta. Promet je morao biti privremeno zaustavljen kako bi se osigurao siguran prolaz. Osobito su izazov predstavljali uži pristupni pravci jer je za druge sudionike u prometu gotovo da nije bilo mjesta. Četiri vozila pratnje pružila su potrebnu pažnju, u Mađarskoj je konvoj pratila policija.

Maksimalno stručno znanje i iskustvo

Unatoč velikoj širini, izvanredni prijevoz odvijao se prema planu – bez komplikacija i prema planu. Budući da se prijevoz odvijao bez prekida cestom, to nije bila samo ekonomska prednost za kupca, već je značila i veliku uštedu vremena. Uz precizno planiranje prijevoza, izuzetno viješt vozač s velikim stručnim znanjem i iskustvom naravno također je odigrao ključnu ulogu u uspjehu ove delikatne misije, koja je obavljena na potpuno zadovoljstvo kupca: industrijski ventilator je sigurno isporučen na svoje odredište - luku Krems.

„U svim ekstremnim dimenzijama prijevoza planiranje i izvedba jednako su važni za uspješan dolazak na odredište.“
Jochen SchmidtVoditelj teškog i specijalnog transporta

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.