Srpanj 2019

Prototip

Tvrtka Prangl postavljala je prvi prototip najnovije vjetroelektrane na svijetu.
Država:Austrija
Mjesto:Scharndorf
Razdoblje:20. 05. 2019. – još uvijek u tijeku
Nadzornik:Jürgen Kirschner

Izazov

Vjetrenjača s modularnim čeličnim tornjem

U Austriji je izgrađena prva svjetska vjetrenjača s modularnim čeličnim tornjem. Pojedinačni segmenti tornja sastoje se od presavijenih čeličnih elemenata koji su spojeni na gradilištu. U sljedećem koraku montaže, oni se slože jedan preko drugoga i priviju. Za takve specijalne zadatke stručnjaci tvrtke Prangl uvijek imaju prava rješenja.

Naše rješenje

Dizalica na gusjenicama koja teži 650 tona i ima izuzetno visoku glavnu ruku

Vjetrenjača je postavljena u Scharndorfu u Donjoj Austriji na modularnom čeličnom tornju s visinom glavčine od 135 metara. Za glavni dio montaže morali smo koristiti veliku "pokretnu" dizalicu. Za najprikladniju opremu pokazala se dizalica na gusjenicama koja teži 650 tona. Zbog nove vrste vjetrenjače i sredstava za pričvršćivanje, glavna je ruka morala biti namještena više nego uobičajeno. Ukupno je cjelokupni sustav dizalica bio visok 156 metara, a težio je 950 tona.

Uspješno obavljen posao zbog iskustva u industriji vjetroenergije

Osim velike dizalice korištena je još brojna dodatna oprema: 1x teleskopska dizalica koja teži 250 tona, 1x teleskopski viličar s produženim vilicama koji teži 6 tona, 2x 12-metarske škaraste radne platforme, 1x 22-metarska radna platforma na gusjenicama i 1x 28-metarska teleskopska radna platforma. Pored toga osigurali smo 30 podloga za dizalice od specijalnog drva. Zbog desetljeća iskustva u branši iskorištavanja energije vjetra te velikoj i raznovrsnoj floti, tvrtka je Prangl bila povjeren suradnik u ovom izvanrednom projektu. Posao koji je završen od strane žute ekipe odvijao se - usprkos novim uvjetima - na potpuno zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u projektu.

Postavljanje prototipne konstrukcije čeličnog tornja uz podršku tvrtke Prangl: Ovako se ostvaruju ideje!
Jürgen KirschnerVoditelj specijalnih međunarodnih prijevoza

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.