Svibanj 2018

Zrakoplov

Razvojačeni zrakoplov će u budućnosti krasiti krov hotela u Grazu.
Država:Austrija
Mjesto:Heidenreichstein - Graz
Razdoblje:ožujak 2018. – svibanj 2018. godine
Nadzornik:Herbert Stanzer
Franz Sucek

Izazov

Zrakoplov na cesti: Posebni prijevoz iznimne klase

Tvrtka se Prangl suočila s tim izvanrednim projektom još 2017. godine. Plan je pretpostavljao prijevoz starog zrakoplova dugog 53 metara i širokog 43,2 metra od Waldviertela do Graza i podizanje na krov hotela na odredištu. Prije početka potrebno je bilo gotovo godinu dana planiranja i izrada brojnih studija.

Naše rješenje

Izazov je bila velika ukupna težina tereta

Zrakoplov Iljuschin IL-62, kojim je nekada letio predsjednik Čehoslovačke, putovao je dva dana. Prvu noć je 70 metara dugi posebni prijevoz na prikolici s okretnicama prešao put do Heidenreichsteina do Badena. Transportiran je samo trup zrakoplova i to u posebno izrađenom okviru. Uz transportnu širinu od 5 metara i ukupnu transportnu težinu od 121 tone, ovaj projekt zasigurno se ne svrstava u standardne projekte.

Demontaža semafora, rasvjetnih stupova i sličnog

Već u Donjoj Austriji potrebna je bila iznimna preciznost, ali u Grazu bilo je stvarno jako tijesno. Uz prelazak nekoliko prometnih otočića, trebalo je privremeno rastaviti i nekoliko semafora, rasvjetnih stupova, jarbola za zastave, prometnih znakova i ventilacijskih okna. Pored toga trebalo je privremeno preurediti i željeznički prijelaz. Na nekim dijelovima ceste morala su biti ispražnjena parkirna mjesta na obije strane ceste kako bi se omogućio prolaz transportne garniture. Krila, rep, motori i ostali elementi isporučeni su već nekoliko dana prije.

Trup zrakoplova istovaren je 200-tonskom teleskopskom dizalicom.

Trup zrakoplova, na koji još nisu bila montirana krila, zajedno s okvirom (ukupna težina je iznosila 54 tona) trebalo je podignuti na visinu 10 metara i okrenuti za 90 stepeni, kako bi ga privremeno postavili na sportsko igralište iza hotela. Pri ovom manevru zrakoplov je jedva prošao pročelje susjedne uredske zgrade. Osim toga, trup je, nakon rotiranja, trebalo koso podignuti preko jako frekventne glavne ulice. Sigurnost je stoga u svim pogledima bila najviši prioritet. Trup je zatim podignut na parkiralište hotela s teleskopskom dizalicom od 200 tona.

Meko i sigurno "slijetanje" na krov zahvaljujući tandemskom podizanju

Nakon toga, dok su zrakoplov na parkiralištu sastavljali za tvrtku Prangl uslijedila je stanka za nekoliko tjedana. U sastavljenom stanju, teleskopska dizalica od 500 tona i teleskopska dizalica od 200 tona podigle su objekt s krilima koji je težio 62 tona na krov na visinu od oko 25 metara. Graz od tad ima novu atrakciju: Zrakoplov je na vrijeme "sletio" na krov hotela. Zbog savršene suradnje cijelokupnog tima tvrtke Prangl taj je izvanredni projekt bio potpuni uspjeh. U to su se mogli uvjeriti i brojni radoznali promatrači.

Lebdenje je prvi korak do letenja.
Franz SucekProdaja / savjetovanje

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.