Prosinac 2021

Bečki muzej

Bečki muzej na Karlsplatzu se obnavlja i proširuje za iznos od 108 milijuna eura. Tvrtka Prangl je bila aktivna i na tom radilištu.
Država:Austrija
Mjesto:Ruden- Beč
Razdoblje:04.11.2021.–06.12.2021.
Nadzornik:Andreas Wagner
Armin Ampferer
Schmidt Jochen
Giuffrida Roberto

Izazov

Teška opterećenja za vrhunsku arhitekturu

Bečki muzej na Karlsplatzu dobiva arhitektonsku preobrazbu. Ali kako prevesti velike čelične okvire od Koruške do centra Beča? I kako ih montirati na zgradu koju je 1959. godine planirao Oswald Haerdtl?

 

Naše rješenje

Deset specijalnih prijevoza

Kako bi se razni čelični okviri dovezli iz Koruške u Beč bilo je potrebno ukupno deset specijalnih prijevoza. Ovih deset utovara izvedeno je sa sedam različitih kombinacija opreme, pri čemu je najveća transportna jedinica 4-osovinski tegljač s 14-osovinskom kombinacijom za teške terete. Time je prevezen i najveći dio, širok 6,4 metra, dugačak 40 metara i težak 108 tona. Prijevozne dimenzije bile su još impresivnije: dužina je iznosila 47,5 metara, širina 6,4 metra, visina 4 metra, a ukupne težine gotovo 200 tona. 

Optimalna specijalna oprema za prijevoz

Osim prijevoza, žuti stručnjaci bili su zaduženi i za cjelokupno planiranje rute, sveobuhvatan sustav odobrenja i sve radove na rekonstrukciji transportne rute. Pripremni radovi za ovaj spektakularni pothvat započeli su već u ožujku 2021. godine. U početku se postavljalo pitanje prikladne opreme: s obzirom na rutu i prolaz kroz užu gradsku jezgru Beča, trebalo je osigurati transportnu tehnologiju za optimalne vozne karakteristike i sposobnost ulaska u zavoje. Odlučili smo se koristiti posebnu opremu koja je jedinstvena u Austriji.

Jedini mogući transportni put

Zbog prevelikih dimenzija prijevoza provjera rute se pokazala iznimno složenom. Glavni čimbenik u tome bila su ograničenja težine zbog šahtova i podkonstrukcija podzemne željeznice u Beču. Kako bi se uopće omogućio prolaz u Beč, bile su nužne strukturne mjere u rasponu od šest znamenki eura. Zbog gradilišta na cesti A2 direktna trasa autocestom nije bila moguća. Na kraju smo se morali odlučiti na rutu preko Slovenije. Za to je bilo potrebno prilagoditi i granični prijelaz Karavanke. A i drugo gradilište također je bilo nezamjenjivo za alternativni pravac. 

Optimalna tehnologija podizanja

Osam vozila pratilo je teške prijevoze do Karlsplatza u Beču. Tamo ih je preuzela dizalica na gusjenicama s nosivošću od 600 tona te dužinom ruke od 84 metra. Neke od konstrukcija su podignute izravno, a druge su bile spojene na tlu. Najteži čelični element imao je jednu težinu od 165 tona. Kako bi se velika dizalica veličine obiteljske kuće mogla pozicionirati između dvije zgrade blizu stanice podzemne željeznice, bilo je potrebno nekoliko stvari: blokada ceste, brojne zabrane prometa, uklanjanje ulične rasvjete i promijene rute biciklističke staze.

Dodatna tehnologija podizanja

Podizanje velike dizalice bila je točno tempirana i slijedila je strogi slijed. Zbog ograničenog prostora sve se moralo obaviti na vrijeme. Također je iznimno značajno bilo i mjesto postavljanja dizalice na gusjenicama. Uostalom, žuti div težio je 750 tona. U tu svrhu cesta je zatvorena, a zatim potpuno prekrivena podlogama za bagere od tvrdog drveta. Složena logistika dizanja zaokružena je teleskopskom dizalicom s nosivošću od 500 tona, koja je nakon otprilike 1,5 tjedna zamijenila dizalicu na gusjenicama. Sa sustavnom dužinom od 79,2 metra, dizalica je zamijenila posljednja dizanja na dvije različite točke. Iznimno dobra suradnja svih sudionika je osigurala da ovaj jedinstveni pothvat na kraju bude uspješan.

Tvrtka Prangl spaja staro i novo!
Rene PeischlTechnische Besichtigung

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.