Veljača 2023

Biciklistički most

Podizanjem biciklističkog mosta u Medvodama od strane tima Prangl završena je izgradnja šest kilometara duge biciklističke staze.
Država:Slovenija
Mjesto:Medvode
Razdoblje:01.02.2023 – 03.02.2023
Nadzornik:Branko Bračič
Marko Hadjar

Izazov

Posebna vrsta konstrukcije mosta

Nova biciklistička ruta u Sloveniji trebala bi osigurati veću sigurnost. Projekt Općine Medvode vrijedan 2,2 milijuna eura, potpomognut sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, konačno je završen: na ušću Sore i rijeke Save žuti stručnjaci izveli su podizanje i postavljanje biciklističkog mosta preko rijeke Save.

 

Naše rješenje

Završetak biciklističke staze

Biciklistička ruta Medvode - Pirniče - Vikrče počinje u Vikrčama na granici s Općinom Ljubljana i vodi prvo do Pirniča. Zatim se spušta u Savu i uz rijeku prema Medvodama. Općina Medvode zaokružila je biciklističku stazu dugu 6 kilometara izgradnjom biciklističkog mosta preko Save između knjižnice i općinske vijećnice u središtu naselja. Uključujući uspon i spust, most je dugačak 138 metara. Pripreme za njegovu izgradnju počele su već u veljači 2022. Točno godinu dana kasnije izgrađena je uz pomoć tvrtke Prangl.

600-tonska dizalica s rešetkastom rukom

Kako bi se zaštitila priroda i spriječilo zadiranje u korito rijeke Save, projektanti su odlučili da neće postaviti nosač na sredini mosta. Biciklistički most težak 61 tonu sastoji se od jedne komponente duge 83 metra koju je trebalo podići na mjesto. Odabir pravih jedinica uvijek je ključan za uspjeh tako složenih projekata dizanja. Optimalno rješenje u ovom slučaju: 600 tonska dizalica s rešetkastom rukom, s glavnom rukom od 84 metra i ukupnom težinom od 570 tona. Jer ova dizalica ne samo da je dovoljno jaka, već omogućuje i brzu montažu i demontažu

Podizanje i postavljanje

Osim dizalice s rešetkastom rukom, radila je i teleskopska dizalica nosivosti 95 tona s glavnom rukom od 60 metara i zglobnom radnom platformom radne visine 20 metara, nosivosti 230 kg i bočnim dohvatom od 12 metara. Autodizalice su vrlo pažljivo postavljene, most je oprezno podignut i postavljen na konačnu poziciju. Nakon toga su monteri mogli početi s poslom i pričvrstiti most. Zahvaljujući stručnosti Prangl tima, posao je završen na najveće zadovoljstvo klijenta.

Bez obzira jesu li mostovi čelični, drveni ili betonski, njima povezujemo ljude.
Branko BračičProdaja / Savjetovanje

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.