Rujan 2017

Klorovodična kiselina

U Mađarskoj postavljeno je postrojenje za proizvodnju klorovodične kiseline. Tvrtka Prangl ekskluzivno je sudjelovala pri postavljenju.
Država:Mađarska
Mjesto:Kazincbarcika
Razdoblje:rujan 2017.
Nadzornik:Krisztián Kovács
Jürgen Kirschner

Izazov

Težak zadatak za međunarodni tim tvrtke Prangl.

U Mađarskom gradu Kazincbarcika postavljena je nova tvornica za proizvodnju klorovodične kiseline (solne kiseline). Glavni zadatak bio je sastavljanje reaktora visine 32 metra, koji teži 160 tona. Pravi posao za međunarodni tim tvrtke Prangl.

Naše rješenje

Tandemsko podizanje s dizalicom na gusjenicama koja teži 650 tona i teleskopskom dizalicom koja teži 250 tona.

Reaktor (promjer 4,8 metara) proizveden je u jugozapadnoj Mađarskoj i kamionom prevezen do grada Kazincbarcika. U lokalnoj kemijskoj tvornici preuzet je od strane dizalice na gusjenicama koja teži 650 tona i teleskopske dizalice od 250 tona. Prilikom tandemskog podizanja, reaktor je najprije okrenut, a nakon toga s pomoću velike dizalice postavljen u svoj konačni položaj. Kako bi to obavili što sigurnije, upotrijebili smo dizalicu na gusjenicama s rukom visine od 72 metara te protuutegom koji teži 460 tona. Sveukupno taj kolos je težio čak 721,6 tona.

Ograničen prostor, iznimni vrjemenski pritisak

Drugog radnog dana podignuta je i čelična konstrukcija od 20 tona, koja je postavljena preko reaktora. Opet se radilo o vrlo preciznom radu, jer je nosiva struktura morala biti sasvim točno postavljena oko reaktora. Osim već opisanih okolnosti, izazov su prije svega bili ograničeni prostorni uvjeti i ogroman vremenski pritisak zbog kojeg su svi sudionici do posljednje minute davali sve od sebe. Za postavljanje velike dizalice imali smo točno pet dana. S obzirom da smo cijeli sustav dovezli na čak 40 kamiona, to je vrlo ambiciozan cilj. Za postupak podizanja imali smo samo dva dana vremena.

Prekogranična suradnja bila je izuzetno dobra

Ali tvrtka Prangl je za ovaj projekt angažirana s razlogom. Na temelju iskustava brojnih drugih projekata koje smo već obavili zajedno i ovaj posao je dovršen do potpuno zadovoljstvo svih učesnika. Prekogranična suradnja tima Prangl obavljena je besprijekorno. Naravno, sve to se moglo odviti samo zbog detaljnog predplaniranja.

Skučeni prostorni uvjeti i velik vremenski pritisak. S nama je ipak moguće.
Jürgen KirschnerVoditelj specijalnih međunarodnih prijevoza

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.