Studeni 2022

Svake godine iznova!

Prangl je i ove godine prevezao bečko božićno drvce na Rathausplatz i, naravno, pobrinuo se za njegovo postavljanje.
Država:Austrija
Mjesto:Admont – Dunaj
Razdoblje:03.11.2022 – 07.11.2022
Nadzornik:Jochen Schmidt
Andreas Wagner

Izazov

Božićno drvce

Prangl se već drugu godinu zaredom nije pobrinuo samo za postavljanje božićnog drvca na bečkom Rathausplatzu, već i za njegov transport do odredišta. Već 63 godine postoji običaj da savezne države - uključujući Južni Tirol - naizmjenično šalju zimzelenu biljku u saveznu prijestolnicu, koja se zatim postavlja ispred gradske vijećnice, gdje se pretvara u veličanstveno božićno drvce sa svečanom dekoracijom.

Naše rješenje

Utovar i prijevoz

Bliži se Božić i vrijeme je za božićno drvce na bečkom Rathausplatzu. Ove godine za Beč je bilo stablo staro oko 130 godina iz Štajerske, točnije iz šume Štajerskih državnih šuma u Buchauu (između Admonta i St. Gallena). Smreka teška 3,6 tona izvučena je teleskopskom dizalicom od 120 tona zajedno s utovarnom dizalicom od 78 tona i utovarena na traktor. Za prijevoz je ekipa Prangl odabrala 3-osovinski vlačilec koji je kombiniran s 3-osovinskim dvostrukim teleskopskim poluniskim utovarivačem zbog duljine stabla od 28 metara.

Međustajalište

Cijeli transportni "vlak" bio je u konačnici dugačak 36 metara, širok 5,5 metara, visok 4,2 metra i težak 40 tona. Tijekom noći, zajedno s vozilima iz pratnje, otišli su u Beč, gdje je teški transporter tijekom vikenda imao usputno zaustavljanje u sjedištu Prangla. U noći s nedjelje na ponedjeljak obiđena je ruta do centra Beča. Ruta je naravno bila pažljivo odabrana unaprijed, jer s obzirom na duljinu prijevoza, mnogi zavoji mogli su postati nerješiv problem. No zahvaljujući iskusnom timu sve je prošlo glatko.

Postavitev i dekoracija

Drvo je istovareno u tandemu s dvije teleskopske dizalice od 60 tona na Rathausplatzu, zarotirano i podignuto. Ali posao nije završen s instalacijom. Na kraju je smreku trebalo pretvoriti u božićno drvce. Za to je korištena kamionska radna platforma s maksimalnom radnom visinom od 36,7 metara, nosivošću od 500 kilograma i bočnim dohvatom od 30 metara. U relativno veliku radnu košaru bilo je lako ponijeti ukrase za božićno drvce i dodane grane. Božić može doći sada!

Godišnji prijevoz božićnog drvca uvijek je jedan od osobnih događaja na kraju godine.
Jochen SchmidtVoditelj teškog i specijalnog transporta

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.