Veljača 2022

Yankee cilindar

Tvornica papira u Mađarskoj proširila je svoju tvornicu kako bi uključila proizvodnu halu, te se u ostvarenju zahtjevnog zadatka oslonila na Prangl
Država:Mađarska
Mjesto:Dunaföldvár
Razdoblje:14.02.2022–18.02.2022
Nadzornik:János Kácsor
Wolfgang Weihs

Izazov

Dovoz kontejnera od 145 tona

Stručnjaci iz Prangla pozvani su da pomognu u proširenju tvornice papira u Dunaföldváru u Mađarskoj. Yankee cilindar od 145 tona za sušenje papira morao je biti unešen u dvoranu i “uvučen” na mjesto – u pravom smislu te riječi budući da je zbog pripremljenih instalacija prostora bilo malo.

Naše rješenje

Odabir optimalne opreme

Kao i kod svih poslova koje preuzme Prangl, stručnjaci su prilikom planiranja procesa morali odlučiti o odgovarajućim srojevima. Brzo je postalo jasno da je glavni adut u ovom slučaju trebao  hidraulički portal za podizanje. Ovo nije optimalno rješenje samo kada je prostor ograničen, već omogućuje i točno pozicioniranje tereta s višestrukim teleskopskim hidrauličkim dizalicama i posebnim sustavom tračnica. Kao pomoć korišteni su i viličar, škarasta dizalica i tri zglobna platforme.

Najveća preciznost

Moćni Yankee cilindar (visok 5,70 metara, širok 5,50 metara i dug 9,20 metara) pažljivo je prevežen u novu proizvodnu halu sa 6-osovinskim samohodnim vozilom i postavljen poprečno ispod portala za podizanje. Kako bi imali dovoljno prostora između tračnica, čak je i pogonska jedinica samohodnog vlaka morala biti uklonjena. Nakon toga, portal za podizanje mogao bi preuzeti uređaj za sušenje. No, tu nije bio kraj zadatku, jer mađarske vlasti su još morale na licu mjesta izvršiti propisani tlačni test.

Savršen timski rad

Kako bi se mogao provesti test, Yankee je spušten na pripremljenu čeličnu konstrukciju samo nekoliko centimetara iznad konačnog položaja. Cilindar je tada napunjen s ukupno 150 kubika vode, čime je ukupna težina povećana na gotovo 300 tona. Test je bio uspješan i voda se mogla ispustiti. Yankee je ponovno podignut, čelična konstrukcija uklonjena i kontejner konačno postavljen na pripremljeni ležaj. Pažljivo planiranje još jednom je osiguralo da sve teče glatko.

Dugo planiranje i priprema te savršena suradnja austrijskih i mađarskih kolega bili su jamac uspjeha.

János KácsorVerkauf / Beratung

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.