Kolovoz 2022

Vjetroelektrana

Vjetroelektrane Soboth i Steinberger Alpe izgrađene su u Koruškoj. Naravno, Prangl je sudjelovao.
Država:Austrija
Mjesto:Lavamünd & St. Georgen im Lavantal
Razdoblje:20.05.2022 – 19.07.2022
Nadzornik:Andreas Schneider

Izazov

Koruška napreduje kada je u pitanju energija vjetra.

U Koruškoj su prve prave vjetroelektrane u državi izgrađene na Sobothu i na Steinberger Alpe u četvrti Lavamünd. Prangl je imao zadatak isporučiti i montirati ukupno osam vjetroagregata visine 84 metra na njihova mjesta. Lopatice rotora duge 62 metra s ukupnom transportnom duljinom od 72 metra bile su neobične u ovoj operaciji.

Naše rješenje

Prangl montira četiri vjetro-turbine

Kako bi dodatno povećala udio obnovljvih izvora energije, pokrajina Koruška se okrenula energiji vjetra. CCilj državnog energetskog plana je ostvariti godišnju proizvodnju od 5 GWh do 2025. godine sa 50 vjetro-turbina u pogonu do tada. Vjetroelektrane Soboth I Steinberger Alpe sa dvije odnosno šest turbina – označavaju početak toga.Navedeni vjetroparkovi će opskrbljivati oko 17.500 kućanstava električnom energijom te će uštedjeti CO2 ekvivalentan emisiji od 11.100 automobila. Prangl je bio zadužen za transport i montažu osam vjetro-turbina.

Specijalna oprema za transport

 

Različita vozila su odabrana za cestovni transport do lokacije pretovara komponenti.Adapteri za prijevoz cijevi (tornjeva) vjetrenjača te specijalne labudice su idealno rješenje za takve transporte.Zbog brojnih kružnih tokova I zavojite ceste uz Soboth, ovo je bio jedini način da se savlada ruta od izlaza sa autoceste Lieboch s ukupnim transportnim duljinama do 52m I težinama do 147 t.Također su se koristile teleskopske prikolice za prijevoz krila, dvije modularne prikolice za generator i drive-train i labudica za prijevoz glavčine.

 

 

SPMT se penje uz planinu

Jedan za drugim transporti su dolazili do lokacije pretovara.Tamo su komponente čekale 400t gusjeničarka i 220t teleskopska dizalica koje su ih zajedno pretovarale na samohodne prikolice (jedna od samohodnih prikolica je bila opremljena blade-lifterom) ili na tegljače sa svim pogonima i 5-osovinske prikolice.Prednosti svestranih i robusnih samohodnih prikolica su posebno došle do izražaja prilikom svladavanja šljunčanih šumskih cesta sa nagibima do 16 posto.

 

Dizalica – rešetka nosivosti 600t za montažu

Polako ali sigurno, sve komponente su dopremljene na lokaciju montaže.
Vjetroturbine u Sobothu se nalaze na nadmorskoj visini od 1400m nadmorske visine, dok se vjetroelektrana Steinberger Alpe nalazi između 1450 I 1600m nadmorske visine.
Na tim lokacijama su na istovaru te predmontaži komponenti radile četiri teleskopske dizalice – jedna od 500t I tri od 200t.No, najvažnije mjesto je zauzela 600t rešetka dizalica, koja je zu pomoć 130t teleskopske dizalice montirala turbine.

Just-in-time dostava komponenti do vjetroelektrane Soboth je bila ključna radi male površine za skladištenje i montažuTo je značilo da je za dizalicu bio potreban malo drugačiji koncept montaže.
Ovakvi tipovi projekata su još jednom pokazali koliko je važno imati iskusnog i fleksibilnog pružatelja usluga izvanrednih prijevoza i dizalica na Vašoj strani.

 

 

Dobar je osjećaj dati doprinos izgradnji elektrana na obnovljive izvore energije.
Roland Walzl Vozač kamiona za specijalne terete

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.