Kolovoz 2016

Vjetroelektrana Pretul

Na drugoj visokoj alpskoj vjetroelektrani, tvrtki Prangl povjeren je cjelokupni postupak logistike i postavljanja.
Država:Austrija
Mjesto:Mürzzuschlag
Razdoblje:travanj 2016. – rujan 2016. godine
Nadzornik:Andreas Schneider

Izazov

Izgradnja vjetroelektrane u Pretulskim alpama

Kao najveći upravitelj prirodnih parkova, Austrijske savezne šume promiču proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Vjetroelektrana Pretul gradi se u Pretulskim alpama na oko 1.600 metara nadmorske visine, a zadatak stručnog tima Prangl još je jednom bio pronaći pravi koncept prijevoza, privremenog skladištenja i podizanja.

Naše rješenje

Ekološka struja za 22.300 kućanstava uz pomoć tvrtke Prangl

Vjetroelektrana se prostire u općinama Langenwang, Mürzzuschlag, Ratten i Rettenegg, a sastoji se od 14 vjetroagregata s visinom glavčine od 78 metara i promjerom rotora od 82 metra. S godišnjom proizvodnjom od 88 gigavat sati (GWh), gotovo 22.300 kućanstava može se opskrbiti ekološkom električnom energijom. I to je u neposrednoj blizini postojećih vjetroelektrana Steinriegel i Moschkogel, za koje također isključivo brine tvrtka Prangl.

Dizalica za sve terene posebno razvijena za industriju energije vjetra

Budući da je širenje prometnih pravaca bilo moguće samo u ograničenoj mjeri zbog izloženog mjesta, ovaj je put bilo potrebno prijeći na potpuno novu tehnologiju. Prvi put je upotrijebljena najjača austrijska teleskopska dizalica od 1000 tona. 9-osovinska PTK 1000 smatra se najsnažnijom svjetskom cestovnom dizalicom za sve terene. S maksimalnom duljinom sustava od 163,3 metara, posebno je razvijena za vjetroturbine. Pošto se može brzo pomicati, koristili smo je i za vjetroelektranu Pretul.

Inovativni transportni uređaj za lopatice rotora vjetroagregata

S ovom novom dimenzijom dizalice u Austriji, tvrtka se Prangl uspjela jasno istaknuti od svih ostalih koncepata. Uz ovu novu tehnologiju dizalica, ponovno je korišten i dokazani transportni sustav za lopatice PFTV 300. Dosad je s njime uspješno prevezeno 150 lopatica rotora. Ovaj stroj za transport krila, koji je zasnovan u tvrtki Prangl, postao je neophodan u profesionalnom rukovanju alpskim vjetroelektranama. Intervencije u prirodi tako se mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Uz to, cjelokupni postupak postavljanja može se učiniti daleko učinkovitijim.

Kompletan paket za vjetroturbine: Cestovni prijevoz, privremeno skladište, postavljanje

Kod tako velikog projekta značajno je da sve logističke komponente dolaze iz jednog izvora. Cjelokupni cestovni prijevoz svih dijelova obavila je tvrtka Prangl, kao i organizaciju privremenog skladišta na licu mjesta. U uporabi je bilo ukupno šest mobilnih dizalica (nosivosti do 1.000 tona), 3 teleskopska viličara i širok raspon transportne opreme. Moto tvrtke Prangl, "Pomjeramo vaš svijet!", još se jednom dokazao.

Oduvijek sam želio ići visoko. I ovaj put sam prošao strmu stazu.
Manfred PromitzerPremještanje teških tereta

Kolačići

Ova internetska stranica koristi kolačiće koji su tehnički potrebni za njezino funkcioniranje. Za prikaz videozapisa potreban nam je i vaš pristanak za funkcionalne kolačiće. Uz vaš pristanak na statističke kolačiće anonimno bilježimo ponašanje korisnika i na taj način optimiziramo prikladnost za korisnike. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti.